HOME > METHODEN > CGT
METHODEN
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
CGT richt zich op de manier waarop mensen denken en handelen, met het doel ze te helpen hun emotionele en gedragsproblemen op te lossen.
Ik ga samen met uw kind proberen te achterhalen hoe zijn/haar gedachten en ideeën tot stand komen en welk effect ze hebben op de gevoelens en gedragingen. Als blijkt dat de gedachten niet helpend zijn, gaan we samen uitzoeken welke manier van denken wel helpend is. Door het inzicht in zich zelf en het ontstaan van gevoel en gedrag leert uw kind door middel van deze analytische aanpak en het gebruiken van zijn competenties, zijn eigen therapeut te zijn.
​
Cognitieve gedragstherapie verder uitgelegd
​
Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een behandeling die je samen met een therapeut doet. Cgt is actief en doelgericht: je gaat je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen.
​
Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen. Bij volwassenen en kinderen. Cgt is de aanbevolen behandeling voor veel psychische klachten.
​
Cgt maakt de kans kleiner dat psychische en lichamelijke problemen terugkomen. In een aantal gevallen werkt cgt werkt beter dan medicijnen. En cgt heeft minder bijwerkingen dan medicijnen.
​
Hoe werkt cgt?
Cgt leert je via oefeningen en opdrachten anders te denken en te doen. Dit vermindert je klachten. Cgt geeft je ook handvatten waarmee je problemen in de toekomst beter aankan.
​
Cgt is vooral gericht op het hier en nu. De oorzaak van je klachten kun je namelijk niet altijd meer vinden. Dat is ook niet altijd nodig. De belangrijkste vraag voor een cgt-behandeling is: waarom blijft dit probleem nu bij jou voortbestaan?
Het kan zijn dat je terecht bent gekomen in een negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en gedrag. Stel, je hebt ruzie op je werk gehad. En je bent daardoor onzeker geworden over wat je collega’s van je denken. Uit angst voor afwijzing trekt je je steeds meer terug. Je doet niet meer mee aan sociale activiteiten. Door dit gedrag ga je er steeds minder bij horen en voel je je verdrietig.
​
Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Het kan zijn dat je ergens anders last van hebt. Maar ook dan kun je te maken hebben met die negatieve spiraal. Met cgt leer je die te doorbreken door anders te gaan reageren.
​
Hoe gaat een cgt-behandeling in zijn werk?
Eerst breng je samen met je therapeut in kaart wat er gebeurt in je leven. En hoe je op die gebeurtenissen reageert. Je onderzoekt hoe goed jouw manier van reageren je helpt. En of er manieren mogelijk zijn die je méér helpen.
Daarna ga je oefenen met nieuwe manieren van denken en doen. Dat doe je tijdens de afspraak met je therapeut, maar vooral buiten de spreekkamer.
​
Cgt is dus een actieve therapie waar je in je dagelijkse leven mee aan de slag gaat. Door dat oefenen leer je vaardigheden waar je je hele leven iets aan hebt.
​
Persoonlijke aanpak
Cgt is een samenwerkingsproject. Je therapeut stemt haar/zijn aanpak af op jouw situatie en wensen. Zij/hij gaat uit van jouw kracht en mogelijkheden om je problemen aan te pakken.
Van psychische klachten kun je goed herstellen. Toch kan het zijn dat sommige klachten niet helemaal verdwijnen. Cgt kan je helpen om daar minder last van te hebben.
​
Doelgerichte therapie
Cg-therapeuten zijn opgeleid om volgens een duidelijk plan aan de slag te gaan. Ze vragen regelmatig: Hoe ver ben je met je doelen? Waar loop je tegenaan? Hoeveel last heb je nog van je klachten?
Het doel van cgt is een afname van je klachten. Vaak hebben mensen meerdere klachten die invloed op elkaar hebben. Met je therapeut breng je in kaart wat je belangrijkste klacht is. Daar ga je als eerste mee aan de slag. Als die afneemt, worden andere klachten vaak ook minder.
​
Hoe lang duurt cgt?
Een cgt-behandeling bestaat meestal uit 5 tot 20 wekelijkse sessies. Die duren meestal 45 tot 60 minuten. Hoeveel sessies je nodig hebt, hangt af van de ernst van je klachten.
​
Van wie krijg je cgt?
Meestal krijg je cgt van een therapeut die psycholoog is. Dat is iemand die een studie psychologie aan de universiteit heeft afgerond. Een gezondheidszorg-psycholoog, psychotherapeut of klinisch psycholoog heeft daarnaast nog een extra opleiding gehad.
​
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut. En dat je samen tot goede afspraken kan komen over de behandeling. Vind je dingen niet prettig gaan in de behandeling? Dan mag je dat altijd zeggen. Of vraag om een andere therapeut als je er samen niet uitkomt.
​
Sommige psychologen werken in een eigen praktijk, vaak met andere psychologen. En soms krijg je cgt in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Of in een ziekenhuis.
Een goede therapeut vinden
Iedereen mag zich psycholoog noemen of zeggen cgt te geven. Dit zijn geen beschermde begrippen in Nederland. Psychologen die een aanvullende opleiding hebben gedaan tot gezondheidszorg-psycholoog of psychotherapeut hebben wel een beschermde titel. Zij staan in het zogenaamde BIG-register.
Wil je zeker zijn van een goede cgt-behandeling? Ga dan naar een behandelaar die ingeschreven is bij de VGCt. Dan krijg je een therapeut die goed opgeleid en nageschoold is. Vind een cognitief gedragstherapeut VGCt®.
​
Cgt vergeleken met andere behandelingen
Denk je bij therapie ook aan iemand die op een sofa ligt en over vroeger praat? Dat is nogal ouderwets. Vergeleken met andere behandelingen is cgt meestal:
-
meer gericht op het hier en nu dan op het verleden
-
meer gericht op doen (oefenen) dan op praten
-
meer gericht op veranderen dan op inzicht alleen
-
meer gestructureerd: met een duidelijke opbouw en doelen
-
van kortere duur
-
beter onderzocht in wetenschappelijk onderzoek
​
Cgt is bij veel klachten eerste keus
Voor professionele hulpverleners zijn er officiële richtlijnen: afspraken over wat goede behandelingen zijn. Hierin is cgt bij veel klachten de eerste keus. Cgt is een van de meest onderzochte en effectief gebleken vormen van therapie.